Domain név ellenőrző

Domain név ellenőrző

Akinek van saját weboldala, az biztosan tudja, mi is az a domain név ellenőrző. Akinek pedig még nincs és szeretne egyet, az előbb-utóbb biztosan találkozik majd ezzel a kifejezéssel. Persze először a domain név fogalmával kell a leendő honlaptulajdonosnak megismerkednie. Aki nem tudná, a domain név az IP-cím szöveges alteregója. Egy olyan egyedi, több elemből álló név, mellyel minden weboldalnak rendelkeznie kell. Ebből adódóan minden oldalhoz más név tartozik, így két egyforma nem is létezhet. Vagyis a potenciális használónak olyan domait kell kiválasztania, ami még nem foglalt. Az pedig, hogy a kiszemelt névnek van e tulajdonosa, csak egy módon deríthető ki, mégpedig a domain név kereső segítségével. Ezek a keresők pedig az akkreditált domain regisztrátorok oldalain találhatók meg. Vagyis a leendő weboldal tulajdonosok legelső feladata, hogy felkeressenek egy ilyen regisztrátort, majd pedig azok domain név ellenőrzőjét. A domain ellenőrzők feladata, hogy azonnal csekkolják a több részből álló azonosítókat, így – ha már megvan a kívánt név – az ellenőrzés művelete maximum pár percet vesz igénybe. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint a már említett ellenőrzőbe begépelni a nevet, és indítani a keresést. Az eredmény két opciót jelezhet. Vagy azt, hogy a domain foglalt, vagy azt, hogy szabad. Foglalt név esetén sem kell csüggedni, ugyanis lehetőség van annak megvásárlására, már ha annak jelenlegi tulaja is egyetért az adás-vétellel. Persze ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan is találhatja meg adott név mostani tulajdonosát. Nos, a hivatalos domain név nyilvántartók keresői foglaltság esetén lehetőséget biztosítanak a domain nyilvános adatainak megtekintéséhez. Ebben az esetben nem kell mást tenni, mint rákattintani ezen lehetőségre, és a captcha (azaz a robotoktól való megkülönböztetésre szolgáló biztonsági kód) begépelése után megvárni, hogy betöltődjenek a domain adatai. A megjelenő információk közt megtalálható lesz a jelenlegi tulajdonos neve, címe, telefonszáma, névszerverei, a név regisztrálási, módosítási, és lejárati ideje, valamint a regisztrátor neve, címe, telefonszáma és URL-e. Tehát van lehetőség a tulajjal való kapcsolatfelvételre.

Amennyiben pedig a domain név szabad, akkor azt akár azonnal le is lehet foglalni. Persze fontos tudni, hogy a domain ellenőrzés eredménye annak aktuális állapotát jelzi, vagyis, az, hogy a választott név adott pillanatban szabad, még nem jelenti azt, hogy 1 perc múlva is az lesz. Így ha valaki nem akar lemaradni a kiszemelt névről, ajánlott azt azonnal megvásárolni. Az ellenőrző természetesen korlátlanul használható, nincs szükség előzetes bejelentkezésre vagy regisztrációra. Ráadásul ingyenes is. Emellett bármennyi domain kipróbálható vele. Szóval egy adott névhez kapcsolódóan akár több végződéssel is elvégezhető az ellenőrzés. Tehát az is lehetséges, hogy amennyiben az ellenőrző a kívánt név kiválasztott végződésével foglalt státuszt jelez, és a jelenlegi tulajdonosa sem szeretne megválni tőle, lehetőség van ugyanazon nevet akár másik végződéssel is leellenőriztetni, szabad jelzés esetén pedig akár azt a variációt megvásárolni. Aki pedig nem szeretne másik végződést, az kénytelen egy másik domait kitalálni honlapja számára, és azzal kell újra megpróbálnia a névellenőrzést. És ha ez a variáció is foglalt, akkor addig kell próbálkoznia, amíg nem kap szabad jelzést a választott név.

Tehát a domain név ellenőrző használata nem nagy ördöngősség, viszont el-, és megkerülhetetlen. Mondhatni, szükséges rossz. Ennélkül ugyanis sosem derül ki, hogy a kiválasztott név szabad, vagy foglalt, valamint az ellenőrzés nélkül nincs lehetőség annak lefoglalására, megvásárlására sem. És ellenőrzés nélkül nincs weboldal sem. Addig ugyanis nem lehet honlapot sem készíteni, míg nincs meg a domain név. Ez tehát minden honlap alapja.

Szóval, ahogy az már említésre került, biztosan minden weboldaltulajdonos tisztában van a domain ellenőrző jelentésével (hiszen már kellett használnia), illetve minden leendő honlaptulaj találkozni fog vele weblapja elindításakor (hiszen annak alkalmazása nem kerülhető el).

Itt bővebben tájékozódhatsz