Asztalos Zalaegerszeg

Asztalos Zalaegerszeg

Az egyik legkreatívabb és legsokrétűbb szakma az asztalosoké. Ez a munkakör ugyanis amellett, hogy kivételes fantáziát és alkotószellemet kíván, számos munkaterület ismereteinek elsajátítását is igényli. Feladataik között szerepel a fa nyílászárók, a falépcsők, a fából készülő küszöbök, zsaluk, redőnyök, lambériák, bútorok készítése, továbbá fa épületszerkezeti részek tervezése és legyártása. Természetesen munkájuk során nem csak tömegtermékeket, hanem kézműves, egyedi darabokat is készítenek ezen ipar képviselői, mely napjainkban egyre népszerűbb kívánalom a megrendelők körében. Az ezen mesterséget űzők manapság egyre keresettebbé váltak, egyre nagyobb igény mutatkozik munkájukra. Nem csoda tehát, hogy az asztalos Zalaegerszegen az egyik legkeresettebb szakmává vált a tanulók körében. A mesterséget egyébként mind szakközépiskolai, mind felnőttképzési keretek között el lehet sajátítani, azonban fontos megjegyezni, hogy csak annak ajánlott a képzést elkezdeni, aki hivatásaként tud a továbbiakban az asztalos munkakörre gondolni. Szerencsére a legtöbb asztalos Zalaegerszegen osztja ezt a véleményt, amit mi sem bizonyíthatna jobban, mint az, hogy sokan közülük már régóta ezen pályán vannak, jó pár éves, illetve évtizedes szakmai tapasztalattal a hátuk mögött.

Sőt, a legtöbben abban is egyetértenek, hogy hogyan is kell megfelelően elvégezni ezt a fajta munkát. Ugyanis, egy valamire való asztalos Zalaegerszegen a munkája megkezdése előtt minden esetben tüzetesen átnézi a munkadarabhoz szükséges anyaglistát, majd ehhez mérten választja ki a megfelelő, minőségi elemeket. A gyártás során pedig arra is odafigyel, hogy a munkavédelmi szabályok betartása mellett, maximális odafigyeléssel és a legnagyobb hozzáértéssel dolgozza fel az alapanyagokat. És persze az is lényeges, hogy a végterméket is csak alapos minőség-ellenőrzés után adja ki a kezéből.

A legtöbb asztalos Zalaegerszeg területén emellett azzal is egyetért, hogy a gyártáshoz elengedhetetlen gépi-, illetve kézi eszközök kezelésének helyes technikáját minden szakembernek behatóan kell elsajátítani. Sőt, fontos kritérium az is az ipar képviselőivel szemben, hogy ezen szerszámok karbantartását, illetve azok pontos folyamatát alaposan ismerjék. (Ahogy a gépüzemeltetési és balesetvédelmi szabályokkal is tisztában kell lenniük.)

Emellett: egy szakértő asztalos Zalaegerszegen – ahogy egyébként máshol is – nemcsak a mai modern technikákat, hanem a hagyományos technológiákat, eszközöket is ismeri. Például azt is tudja, hogy a három famegmunkálási formához, azaz a sajtoláshoz, forgácsoláshoz és hajlításhoz elengedhetetlen szerszám a gyalu, a körfűrész, a maró-és csiszológép, a véső, az elektromos fűrész, a kalapács és a lapvágó.

asztalos
A kép csak illusztráció

Aki ezt a szakmát választja, annak mindezek mellett tudnia kell, hogy egy asztalos Zalaegerszegen a legtöbb esetben beltéri munkát végez, viszont van, hogy külső állomáson, az időjárásnak kitéve kell megoldania a rá bízott feladatokat. Illetve fontos, hogy képes legyen emberekkel együtt dolgozni, hiszen sok esetben csapatban kell elvégezni a feladatokat, valamint meg kell találni a közös hangot az anyagbeszerzéskor az eladókkal, mi több, az ügyfelekkel, a megrendelőkkel is fenn kell tartani a kapcsolatot a megfelelő kooperáció és az optimális végeredmény elérése érdekében.

Aki ezen ipar képviselője szeretne lenni, annak tisztában kell lennie ezek mellett azzal is, hogy egy asztalos Zalaegerszegen sok esetben nehéz, illetve van, hogy közepesen nehéz fizikai tevékenységet végez, ráadásul nagy zajban. Ez utóbbi kiküszöbölhető zajvédőkkel, melyeket egyébként a munkavédelmi előírásokban is minden esetben felsorolnak.

Egy jó asztalos Zalaegerszegen jó állóképességű, a szakmához elengedhetetlen szintű fizikai adottságokkal bír, kiváló kézügyességű, dúl benne az alkotószellem, kiismeri magát a műszaki rajzokban, elhivatott, alapos és képes a munkadarabok szakértő előkészítésére is.